中英网论坛

标题: 广东人入来UP下啦~~~ [打印本页]

作者: 七懵懵    时间: 2003-12-10 10:57
标题: 广东人入来UP下啦~~~
有几多广东人啊?~~?统计下啊~~~系广东人BANGBANG声埋堆啦~~~
作者: 风神遇韩    时间: 2003-12-10 10:58
非法集会吗
作者: 阿人力    时间: 2003-12-10 11:03
等左好耐咯~~~
作者: 暗炎    时间: 2003-12-10 11:04

呵呵,除左上面个,我系第一个来UpUpUp咖,备足Facy啦!! ^_^

咦咦咦。。。要无搞错,点解有人会系我前面嘎。。。哎呀,搏错人舔。。。吾好意思啊~~~!!

作者: 阿人力    时间: 2003-12-10 11:09

作者: 暗炎    时间: 2003-12-10 11:11
Looooo ^_^ 我话跟2楼啊,吾系你啦。。。

作者: 阿人力    时间: 2003-12-10 11:14
哦,下马,呵呵~~

呢度一共有几多识讲广州话葛人啊(大约)?

作者: 风神遇韩    时间: 2003-12-10 11:18
砍翻~~~
作者: faye_rex    时间: 2003-12-10 11:32
大家文明啲喇……
作者: 阿人力    时间: 2003-12-10 11:34
哦?你都系同##被过滤##?
作者: ruanjl3    时间: 2003-12-10 11:55
?? 哈哈,果然有D料到啵

作者: 小猪eunice    时间: 2003-12-10 12:51
讲粗口?想死顶啦……
作者: selina-z    时间: 2003-12-10 14:51
我都系....
作者: kengogo    时间: 2003-12-10 15:03
敬告:请大家不要在这说脏话,我已经删掉你们那些留言了,请不要再有下次。

(广州话)唔好讲粗口啊!仲有,想讲广州话就打D正中D嘅字啦!!!你地都系广州嘎???
作者: underboy    时间: 2003-12-10 15:40
妖.....你自己D字都唔正....竟然好意思话人.....

hihi...大家好吖...我系under....
作者: 山    时间: 2003-12-10 15:44
广东深圳。。。。。。。。

up
作者: 阿人力    时间: 2003-12-10 15:49
哈哈,D平时唔肯出声嘎人终于肯出声咯~~~~
作者: kengogo    时间: 2003-12-10 15:53
以下是引用underboy在2003-12-10 7:40:00的发言:
妖.....你自己D字都唔正....竟然好意思话人.....

hihi...大家好吖...我系under....

我边个字唔准先?????
作者: ruanjl3    时间: 2003-12-10 16:13
以下是引用kengogo在2003-12-10 7:03:00的发言:
敬告:请大家不要在这说脏话,我已经删掉你们那些留言了,请不要再有下次。

(广州话)唔好讲粗口啊!仲有,想讲广州话就打D正中D嘅字啦!!!你地都系广州嘎???

我冇讲粗口啊??!!
作者: 阿人力    时间: 2003-12-10 16:17
粗口都删9晒咯~
作者: 暗炎    时间: 2003-12-10 16:24
哎哎哎。。。吾好意思啊,玩得CS太多,所以用惯左Gor个词Lor。。。BMW 教嘎,吾关我事。 ^_^
作者: 暗炎    时间: 2003-12-10 16:25
个 ‘狗’字算吾算啊?
作者: 阿人力    时间: 2003-12-10 16:37
数字‘9’梗系5算啦
作者: underboy    时间: 2003-12-10 16:38
tell the dog 喇........点讲眯one dog face........
作者: 风之光翼    时间: 2003-12-10 17:07
大家好!

我係广东人嚟嘎!

得闲多啲联络啦!

我嘅msn係:andyson9@hotmail.com

大家都係自己人,应该多啲守望相助嘛!係唔係?

我讲啲嘢係唔係好啱听啊?

嘻嘻···························································

作者: qqmerry    时间: 2003-12-10 23:22
啱听啱听~~

打声招呼先,係咪一定要打几个口字旁嘅字黎证明一下身份噶???

哈哈哈~~~哦,嘅,咁,嘢,嘻嘻,哈哈,咔咔!!!

作者: kengogo    时间: 2003-12-11 03:59
哎。。。好晕。。。冇眼睇。。。不过唔好讲o甘多动词同名词就得啦,咪先到时俾人删鬼晒就唔关我事啦。。。

我系广州嘎~~~~仲有边个系广州嘎???
作者: qqmerry    时间: 2003-12-11 05:17
有只猪唔识打个“咁”字啊???哈哈哈~~~

我系广州。。。。黎嘅!!!其实我到底系唔系广州人呢????广州出世,广州大~~~

作者: 暗炎    时间: 2003-12-11 05:23
我都系系广州出世嘎。但系就吾系广州长大啦。
成日东奔西跑甘。。。但系都有时时翻去嘎。!!^_^
而且依家翻左去之后,一般都留系广州嘎!!! ^_^
作者: qqmerry    时间: 2003-12-11 05:40
咁我籍贯唔系广州吖嘛,哈哈哈,果时考雅思有口语问题问HOMETOWN,我都唔知讲边好呢~~~~

你衣家又系广州啦?????

作者: 暗炎    时间: 2003-12-11 05:41
吾明你up咩波。。。
作者: kengogo    时间: 2003-12-11 06:15
以下是引用暗炎在2003-12-10 21:23:00的发言:
我都系系广州出世嘎。但系就吾系广州长大啦。
成日东奔西跑甘。。。但系都有时时翻去嘎。!!^_^
而且依家翻左去之后,一般都留系广州嘎!!! ^_^

甘你个passport系大陆嘅定系HK嘎?
作者: 风神遇韩    时间: 2003-12-11 06:16
小心我开个浙江人和上海人专帖....郁闷死你们...一句都不让你们看懂......好多我都看不懂...汗..
作者: 暗炎    时间: 2003-12-11 06:23
嗯,后来移民去左香港Lor。 系Gor度住左一年,之后返左顺德啦。

我由细到大都走走贡,广州,新会,香港,顺德。。。有时候都吾知话自己边度人好。因为比较接近广州人所以有时会话自己广州嘎Lor。但系因为组抓住个香港 I.D. Card,所以有时候D Friend就话我系香港人啦。好似Gor日甘啊,我都话我自己系 From China 嘎咋。
作者: 暗炎    时间: 2003-12-11 06:25
以下是引用风神遇韩在2003-12-10 22:16:00的发言:
小心我开个浙江人和上海人专帖....郁闷死你们...一句都不让你们看懂......好多我都看不懂...汗..

靠,你这SB 看不懂还近来水咱们的贴子,找死。。。 ^_^
作者: kengogo    时间: 2003-12-11 06:25
好,偶就先说一句普通话再说广州话。

好,甘我就一句国语一句广州话啦。。。
作者: kengogo    时间: 2003-12-11 06:28
以下是引用暗炎在2003-12-10 22:25:00的发言:
[quote]以下是引用风神遇韩在2003-12-10 22:16:00的发言:

靠,你这SB 看不懂还近来水咱们的贴子,找死。。。 ^_^
[/quote]
(哇。。。为什么可以同时打s  b两个字母的????)

哇,点解可以同时打s同b嘎????

(哈哈哈哈哈,你在顺德哪里呀?偶可熟了。。。)

^_^,你系顺德边度住啊?我好熟喔。。。

作者: 暗炎    时间: 2003-12-11 06:35

吾知波,我打左甘区就跳左出来啦。你地出吾到‘连续SB必杀’咖咩?SBSBSBSBSBSBSBSBSBSBSSBSBSBSB

我屋企系桂洲啊,不过依家就系爸爸系度住Lor,妈妈同家姐都系香港。哎,依家桂洲治安好吾好啊。。。我屋企前几日先比人入屋偷野咋。。。。

作者: ruanjl3    时间: 2003-12-11 06:39
我净系知肾德(顺德)大良
作者: 暗炎    时间: 2003-12-11 06:57
Kou 洋 Niang Day 吾 Day Chrui 会 Xiang 啊? Org 系 Kui Ji Zi 好狗啦哇。

上面就系新会话啦,有D字真系吾知点写,所以就用英文拼出来Lor (D字用广州话读)

意思系:甘你知吾知道会城(新会)啊?,我系哩度住左好耐啦。 ^_^
作者: kengogo    时间: 2003-12-11 07:00
以下是引用暗炎在2003-12-10 22:35:00的发言:
吾知波,我打左甘区就跳左出来啦。你地出吾到‘连续SB必杀’咖咩?SBSBSBSBSBSBSBSBSBSBSSBSBSBSB

我屋企系桂洲啊,不过依家就系爸爸系度住Lor,妈妈同家姐都系香港。哎,依家桂洲治安好吾好啊。。。我屋企前几日先比人入屋偷野咋。。。。

桂洲?四基啊?哈哈哈哈,我系大良住过,籍贯就系大良。。。我系国内嘅时候几乎隔一两个星期就去一次容桂嘎啦。。。个边的治安就梗系差啦!!!^_^  搬黎广州住啦,唔错嘎。。。
作者: 暗炎    时间: 2003-12-11 07:16
呵呵,我都系大良住过,不过就系学校Lor。系一中宿舍住左5年啦。。。哎,想起过去D日子,真系令人怀念啊。。。。
作者: shmilym    时间: 2003-12-11 07:26
ÎÒ¶¼Ïµ~
作者: 阿人力    时间: 2003-12-11 07:55
以下是引用shmilym在2003-12-10 23:26:00的发言:
ÎÒ¶¼Ïµ~

what r u uping ar.....?
作者: shmilym    时间: 2003-12-12 08:02
我话我都系广东人,花都~~
作者: 阿人力    时间: 2003-12-12 09:56
都系剩得果边个咋?
作者: 七懵懵    时间: 2003-12-12 15:15
哇~~~一日无上原来反映甘热烈噶~~~ANYWAY欢迎甘多位先~~~我地广东人果然系传说中人才济济播~~~咔咔~~`不入大家讲下自己系广东边度同买如果OK即发买自己张相出来大家认识下啊~?~??~好无啊~~~~

我带头先~~~
ID:KEN
FROM:广州
LAN FRESHER & ECON

作者: 七懵懵    时间: 2003-12-12 15:18
咔咔~~~见到D甘熟悉即字眼真系好乸亲切~~~劲开心啊~~~~
作者: 阿人力    时间: 2003-12-12 15:18
ME 2~~~
作者: 七懵懵    时间: 2003-12-12 15:20
HIHI 你好啊~啊人力你系边届噶~~~我叫KEN 啊~~~第一年噶~~~多指教啊~~~
作者: 阿人力    时间: 2003-12-12 15:21
我都系第一年噶啦。。。。

我要多多指教先ARM。。。。
作者: 七懵懵    时间: 2003-12-12 15:22
吓~~~系啊~~~你学咩专业噶~:~?~或者成日见都悟顶播~~~你广东边度噶~?~?

作者: 阿人力    时间: 2003-12-12 15:23
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
5讲。。。。。。
作者: 七懵懵    时间: 2003-12-12 15:24
好似都系仔多播~~~难道我地LANCASTER即广东人五行欠'乸'???

咔咔~~~~
作者: 七懵懵    时间: 2003-12-12 15:24
妖~~~你男仔甘神秘做乜~~~~~
作者: 阿人力    时间: 2003-12-12 15:26
呵呵,到处都系南多过女噶啦~~~
作者: 七懵懵    时间: 2003-12-12 15:28
暗炎就系SKY?~?~?~?~SKY兄系未你啊~?~?~
\
作者: 阿人力    时间: 2003-12-12 15:29
以我所知你系ARM噶
作者: ruanjl3    时间: 2003-12-12 15:45
唔该大家快D帮我揾呢条哥哥仔出嚟啦

ID:   Joe Yu
-------------------------------------------------
专业: BA in CMC
address: Cartmel College, Broughton
-------------------------------------------------
QQ: 84613234
EMAIL:joe_yu53888@hotmail.com
MSN:  joe_yu53888@hotmail.com
现在城市: 广东清远
是否已经毕业于LANCASTER: N[Y/N]Second year student
作者: 阿人力    时间: 2003-12-12 15:47

作者: ruanjl3    时间: 2003-12-12 15:57
话佢知,有个清远的哥哥揾佢啦,我电话55326
作者: kengogo    时间: 2003-12-12 16:03
以下是引用ruanjl3在2003-12-12 7:57:00的发言:
话佢知,有个清远的哥哥揾佢啦,我电话55326

你都系读master嘎???住边度啊?
作者: 叉烧仔    时间: 2003-12-12 16:03
呵呵,我都系清远嘎,得闲联络下啦,圣诞番去吗?
作者: ruanjl3    时间: 2003-12-12 16:04
唔翻啊,easter啦,我读PhD
作者: 叉烧仔    时间: 2003-12-12 16:13
住系GRADUATE COLLEGE啊?我住CARTMEL
作者: ruanjl3    时间: 2003-12-12 16:16
哈哈,得闲请我吃饭啦,点讲我都喺师兄啊
作者: pityso    时间: 2003-12-12 16:31
以下是引用qqmerry在2003-12-10 15:22:00的发言:
啱听啱听~~

打声招呼先,係咪一定要打几个口字旁嘅字黎证明一下身份噶???

好得意啊!好有熟悉嘅感觉。。。我是广州嘎
作者: 叉烧仔    时间: 2003-12-12 16:31
哈哈,无问题,迟少少先稳你啦
作者: qqmerry    时间: 2003-12-12 16:39
以下是引用pityso在2003-12-12 8:31:00的发言:
[quote]以下是引用qqmerry在2003-12-10 15:22:00的发言:
啱听啱听~~

好得意啊!好有熟悉嘅感觉。。。我是广州嘎
[/quote]

XIXI,咁巧,啱好睇到你复贴~~~

你广州边度嘎???

作者: 叉烧仔    时间: 2003-12-12 16:48
系咯系咯
作者: qqmerry    时间: 2003-12-12 16:51
系乜??你又系边个啊??哈哈哈哈~~~

作者: 叉烧仔    时间: 2003-12-12 17:13
以下是引用山在2003-12-10 7:44:00的发言:

up

顶你个肺咯

作者: 叉烧仔    时间: 2003-12-12 17:16
以下是引用山在2003-12-10 7:44:00的发言:

up

顶你个肺咯

作者: kengogo    时间: 2003-12-12 17:17
晕低。。。叉烧仔唔好讲埋D甘嘅野啊。。。系我删嘅。。。
作者: 叉烧仔    时间: 2003-12-12 17:19
以下是引用kengogo在2003-12-12 9:17:00的发言:
晕低。。。叉烧仔唔好讲埋D甘嘅野啊。。。系我删嘅。。。

哈哈,SORRY,SORRY啊,甘距个头像系啊嘛,我讲事实姐,甘都怪我?
阿妈,有人虾我啊!!!!唔制啊

作者: kengogo    时间: 2003-12-12 17:21
哈哈哈哈,唔好意思啊。。。唔好话俾伯母知啦~~~~~~
作者: 叉烧仔    时间: 2003-12-12 17:23
以下是引用暗炎在2003-12-10 23:16:00的发言:
呵呵,我都系大良住过,不过就系学校Lor。系一中宿舍住左5年啦。。。哎,想起过去D日子,真系令人怀念啊。。。。

SKY!!!你系咪啊?
我终于认到你只野啦,仲5同我LAN出来
作者: ruanjl3    时间: 2003-12-12 17:25
以下是引用叉烧仔在2003-12-12 9:19:00的发言:

哈哈,SORRY,SORRY啊,甘距个头像系啊嘛,我讲事实姐,甘都怪我?
阿妈,有人虾我啊!!!!唔制啊

DD乖,由我喺度,唔使怕
作者: kengogo    时间: 2003-12-13 07:22
系唔系可以发到帖啦?试试先,哈哈哈哈
作者: 暗炎    时间: 2003-12-13 08:46

叉烧仔真系无引,甘耐无上来,一上来就讲粗口。。。哎。。。。。。。。

作者: 阿人力    时间: 2003-12-13 09:21
习惯左挂。。。。。
作者: 叉烧仔    时间: 2003-12-13 14:50
以下是引用暗炎在2003-12-13 0:46:00的发言:
叉烧仔真系无引,甘耐无上来,一上来就讲粗口。。。哎。。。。。。。。

无啊,呢D唔算粗架啦
作者: kengogo    时间: 2003-12-13 14:52
嗯。。。系啊系啊,算斯文嘎啦。。。哈哈哈
作者: 叉烧仔    时间: 2003-12-13 14:59
粗既会比KENGOGO删贴架,我就试过
作者: kengogo    时间: 2003-12-13 15:27
以下是引用叉烧仔在2003-12-13 6:59:00的发言:
粗既会比KENGOGO删贴架,我就试过

jiao距一锅啦!!!!!!个条友我睇距唔顺好耐嘎啦!!!!!
作者: faye_rex    时间: 2003-12-13 15:38
晕低,无来两日嗟,咁多人入咗来吹水。其实我觉得用粤语依个词会比广州话更有包容性啵,因为粤语系成个省既语言,仲包埋香港同马交添。In this sense, lancs依度讲粤语既人才多啊,好多靓仔同靓女不过可能因为我自己系广外噶喇,所以我地一行14人得两个男仔咋,阴功……
作者: kengogo    时间: 2003-12-13 16:47
甘汕头话算唔算粤语先?哇唔栽奴打咪该,奴可四啦!!!哈哈哈哈哈哈
ai 戏咔嘎nin a。。。i shi ni fan mo?
作者: ruanjl3    时间: 2003-12-13 16:57
唔喺呱,连汕头话都识??
作者: kengogo    时间: 2003-12-13 17:58
哈哈哈哈,衣家已经唔系好记得啦。。。以前宿舍都系汕头同客家嘎,想唔识都几难。。。

奴ji e do 地 go啊?
作者: qqmerry    时间: 2003-12-13 19:19
以下是引用faye_rex在2003-12-13 7:38:00的发言:
晕低,无来两日嗟,咁多人入咗来吹水。其实我觉得用粤语依个词会比广州话更有包容性啵,因为粤语系成个省既语言,仲包埋香港同马交添。In this sense, lancs依度讲粤语既人才多啊,好多靓仔同靓女不过可能因为我自己系广外噶喇,所以我地一行14人得两个男仔咋,阴功……

睇到广外呢两个字就特别亲切。。。。嘎啦!!!!哈哈哈~~~
作者: 小猪eunice    时间: 2003-12-14 02:39
以下是引用kengogo在2003-12-13 9:58:00的发言:
哈哈哈哈,衣家已经唔系好记得啦。。。以前宿舍都系汕头同客家嘎,想唔识都几难。。。

奴ji e do 地 go啊?

爱死啊……散担话。。。。。
作者: 小猪eunice    时间: 2003-12-14 02:53
以下是引用faye_rex在2003-12-13 7:38:00的发言:

广东省简称系“粤”,但系“粤语”唔系指广东省的语言,只系表示“粤方言”,可以包括果D咩顺德话、云浮话之类既,确实比“广州话”有包容性。但系唔系成个广东省的语言,仲有“闽方言”“客家方言”噶。。。。。

所以你甘样讲误导佐你楼下,即系87楼同89楼果位仁兄。

[em00][em01][em10]

作者: kengogo    时间: 2003-12-14 03:50
以下是引用小猪eunice在2003-12-13 18:53:00的发言:
[quote]以下是引用faye_rex在2003-12-13 7:38:00的发言:

广东省简称系“粤”,但系“粤语”唔系指广东省的语言,只系表示“粤方言”,可以包括果D咩顺德话、云浮话之类既,确实比“广州话”有包容性。但系唔系成个广东省的语言,仲有“闽方言”“客家方言”噶。。。。。

所以你甘样讲误导佐你楼下,即系87楼同89楼果位仁兄。

[em00][em01][em10]

[/quote]

wa pa si ne!!!!!!!! 87同89楼系边个啊?!!!箭猪~~~~~
作者: faye_rex    时间: 2003-12-14 09:45
原来如此,我都听过“广府话”呢个概念,系咪就系你讲依种啊?
作者: faye_rex    时间: 2003-12-14 09:47
qqmerry乜你都系广外噶咩?
作者: qqmerry    时间: 2003-12-14 18:33
唔系唔系,我暨大嘎!!!!不过我最好嘅朋友系广外嘎,我好多姊妹都系广外嘎,哈哈哈~~~~

其实我怀疑我知你系边个,你以前边个专业嘎???

作者: 橘子    时间: 2003-12-15 13:58
我也是广外的哦~~
各位同学大家好!
作者: kengogo    时间: 2003-12-15 15:00
以下是引用橘子在2003-12-15 5:58:00的发言:
我也是广外的哦~~
各位同学大家好!

“也是”“的哦”系咩意思啊?晕低。。。哈哈哈哈哈哈
作者: qqmerry    时间: 2003-12-15 15:29
以下是引用橘子在2003-12-15 5:58:00的发言:
我也是广外的哦~~
各位同学大家好!

XIXI,咁呢位姊妹又系边个专业嘎???

作者: 小猪eunice    时间: 2003-12-16 05:32
以下是引用faye_rex在2003-12-14 1:45:00的发言:
原来如此,我都听过“广府话”呢个概念,系咪就系你讲依种啊?

"广府话"就系粤语,就系粤方言.....

不过"广府话"哩个称呼好似依家得马来西亚地区用挂....大陆同港奥都绝晒迹........你听边个讲噶?

欢迎光临 中英网论坛 (http://bbs.uker.net/) Powered by Discuz! X3.1